Se information om den valgte bog


Billede af bogen Emancipation och religion. Den svenska kvinnorörelsens pionjörer i debatt om kvinnans kallelse ca 1860-1900. Doktorafhandling ved det Humanistiske Fakultet, Universitetet i Lund..

Senest opdateret 26. april

Emancipation och religion. Den svenska kvinnorörelsens pionjörer i debatt om kvinnans kallelse ca 1860-1900. Doktorafhandling ved det Humanistiske Fakultet, Universitetet i Lund..

Af Hammar, Inger

1. udgave fra 1999 på forlaget Carlsson Bokförlag

Oplag: 1

ISBN: 9172038845

Kategorier: Religion, Samfund & historie

pris: 420 kr – stand: ★★★★★

Vægt: 600 gram

318 sider. Orig. hardback. Illustreret. Formålet med afhandlingen er at kortlægge den ideologi, der dannede grundlaget for de indledende faser af kvindefrigørelsen i Sverige. Fokus for analysen er debatten om, hvad der udgjorde en kvindes kald, og hendes plads i det offentlige liv. De tidlige feminister besad et kristent livssyn med stærke liberale overtoner, og det var således specifikt teologiske argumenter, som pionergenerationen skulle bruge i debatten om kvinders frigørelse. Denne debat blev hovedsageligt ført med mænd, der argumenterede for den officielle, ortodokse fortolkning af den luthersk-kristne forståelse af forholdet mellem kønnene. Pioner-emancipationisternes linje var solidt forankret i en luthersk tradition, der hævdede, at Gud ved skabelsen havde bestemt kønnene til at fuldende hinanden. Dette dogvar ikke ensbetydende med at acceptere kvinders underordning. Selvom forskning i svenske kvinders historie går tilbage til 1960'erne, og adskillige historikere har beskæftiget sig med pionerperioden i anden halvdel af det nittende århundrede, har ingen hidtil observeret, endnu mindre analyseret, religionens grundlæggende betydning for en forståelse af forholdet mellem kønnene, og hvilken effekt det skulle have på debatten om kvindefrigørelse. På en forenklet måde er religion, kirken og præstedømmet blevet beskrevet som værende fjendtlige over for frigørelse. Derved gik man glip af en åbenlys modsigelse; de kvinder, der fra midten af ​​det nittende århundrede krævede frigørelse, havde ideologiske rødder i netop den kontekst, som forskningen har beskrevet som frigørelsesfjendtlig. Drivkraften bag opfordringen til kvinders frigørelse er søgt andre steder. En argumentation blev fremført for økonomiske imperativer, og en anden for et ideologisk grundlag for et frigjort verdenssyn, der er fuldstændig adskilt fra luthersk, bibelbaseret ideologi. I afhandlingen er en sådan forskning blevet betegnet som 'religiøs-blind', et begreb, der henter sin inspiration fra det bredt etablerede begreb 'gender-blind'. Undersøgelsen viser, at en analyse af menneskers forhold til den lutherske læres herskende fortolkningsramme, kan give en større forståelse af den ideologi, der lå til grund for emancipationisternes handlinger. Dedikation fra forfatteren til Hanne Rimmen Nielsen. (Samling HRN)

Læg bogen i kurven

Spar penge på fragten!


Find flere bøger fra samme bogsælger og spar penge i fragt!. Klik her og find flere bøger fra samme bogsælger

betalings kort