Og nu til nutiden – - udgivet af bogbasen d. 14-09-2020


Og nu til nutiden – erhverv 

historien om en virksomhed, en gigantisk virksomhed ved navn Amazon. Stiftet af Jef Bezos, der i dag er verdens rigeste mand. En mand der bruger alle midler, for at nå sine mål, som vel må sammenlignes med verdensherredømmet over forbrugerne. 

Et eksempel er historien om det tyske sandalfirma Birkenstock, stiftet 1774. 

En dag indløber der klage på klage til Birkenstocks kontor over elendige sandaler fra kunder. En undersøgelse viser hurtigt, at der er tale om kopiprodukter solgt gennem Amazon. Birkenstocks ledelse tager til USA og får et møde i stand med Jef Bezos, blot for erfarer, at Amazon i mellemtiden har købt hele virksomhedens varelager, således ledelsen i Birkenstock ikke længere havde rådighed over egen virksomhed og kunder!
 
Det var ikke første gang, en virksomhed havde oplevet denne metode fra Amazon side, det kaldes at blive Amasoned.
 
At det er noget svineri, kan alle vel hurtigt blive enige om. Og her kommer sammenligningen med historie fra i går ind. 

For det første ligner det en form for afpresning, i dette tilfælde af Birkenstock fra Jef Bezos side. Han har ikke ved reel handel på en gang købt hele varelageret. Men må have haft mellemmænd til at indkøbe for sig, således Birkenstock ikke anede det uvejr der trak op, ellers havde Birkenstock sagt: Nej tak til ordrerne. 

Der kan være tale om en grænseoverskridende kriminalitet, som bør efterforskes og stoppes. 

Er det lovligt, som i tilfældet med en dollar annoncen, bør der laves en lovgivningen på internationalt nivue. Danmark og EU bør så gå forrest, der i påkommende tilfælde gør det strafbart, at handle som Amazon gjorde mod bl.a. Birkenstock.
 
Det kan ikke gå for langsomt, for ellers kommer vi til at se tomme butikslokaler i alle vores byer, blot for at Jef Bezos kan fylde endnu flere dollars i sine lommer. 

Fortsættes i morgen 

Kilde: DR's Nyhedspodcast fra mandag den 7. september 2020: Genstart: Amazon er sulten.Retur til blog oversigten her